Ameriška akita - American akita

Na začetku je zgodovina ameriške Akite podobna zgodovini japonske Akite. Od 1603 so v regiji Akita, pse Akita Matagis (srednja velikost lovskih psov za lov na medvede), uporabljali kot borilne pse. Od leta 1868 je bil Akita Matagis  križan  z Tosa inu in mastifi. Zato se je velikost Akit povečala, vendar pa so izgubili značilnosti, povezane  z vrsto špic. Leta 1908 so prepovedali pasje boje,  vendar soje bilo kljub temu Akite ohraniti in izboljšali, kot veliko japonsko pasmo. Kot rezultat tega, je bilo devet primerov vrhunskih Akita  leta 1931 imenovanih za naravno dediščino.

 Tekom 2. svetovne vojne (1939-1945) je bilo običajno, da so pre uporabljali za izdelavo vojaških oblačil. Policija je odredila da se ujamejo in zasežejo vsi psi razen nemških ovčarjev, katere so uporabljali v vojaške namene. Nekateri ljubitelji so poskušali zaoditi to odredbo tako, da so svoje pse parili z nemškimi ovčarji. Po koncu 2. svetovne vojne  se je število akit drastično zmanjšalo. Obstajali so trije tipi : 1. Matagi akite 2. Akite za pasje borbe 3. Ovčarske akite. To je povzročilo veliko zmedo v tej pasmi. Tekom procesa obnove pasme po vojni je začasno, ampak veliko popularnost užival Kongo-go iz linije Dewa. Veliko akit iz linije Dewa, katera je kazala karakteristike vpliva mastifov in nemških ovčarjev, so vojaki pripeljali v ZDA. Akite iz linije Dewa, inteligentne in hitro prilagodljive na življensko okolje, so bile priljubljene med vzreditelji v ZDA, zato se je ta linija hitro razvijala, število vzrediteljev je raslo, kakor tudi njihova popularnost. 

 Ameriški akita klub je bil ustanovljen leta 1956, Ameriška kinološka zveza (AKC) je priznala in vpisala v register to pasmo leta 1972. Vendar pa  v tem času AKC in JKC (JaponskaKinološka zveza) nista imeli podpisanih sporazumov o vzajemnem priznavanju rodovnikov, tako da so bila za uvoz novih krvnih linij iz Japonske vrata zaprta. Vsled tega so akite v ZDA postale bistveno drugačne od tistih na Japonskem. Razvile so se kot edinstvena vrsta v ZDA in ostale nespremenjene od leta 1955. To je v izrazitem nasprotju z Akito na Japonskem, ki so križane z Matagi Akitas zaradi povrnitve v prvotno čistopasmo. FCI je pasmo priznal leta 2006. 

American-akita (1).jpg

Opis

Ameriška akita je velik pes močne zgradbe, skladen, z veliko mišično maso in teškimi kostmi. Široka glava ki tvori trikotnik z topimi koti, z dolgim gobcem,  relativno majhnimi očmi in pokončnimi uhlji nagnjenimi naprej postavljenimi  skoraj v isti liniji z zadnjo stranjo vrata  so značilnosti pasme. Višina : psiFor males : 66 to 71 cm psice 61 to 66 cm.

Pasme FCI V

Polarni vlečni psi

- Aljaški malamut - Alaskan malamute
- Grenlandski pes - Grønlandshund
- Samojed - Samoiedskaya Sobaka
- Sibirski haski - Siberian husky

Polarni lovski psi

- Finski špic - Suomenpystykorva
- Karelijski medvedar - Karjalankarhukoira
- Norveški Lundehund - Norsk lundehund
- Norveški lovski špic - Norbottenspets
- Norveški sivi losovec - Norsk Elghund
- Noveški črni losovec - Norsk elghund sort
- Rusko evropska lajka - Russko-Evropeïskaïa Laïka
- Vzhodnosibirska lajka - Vostotchno-Sibirskaia Laika
- Zahodnosibirska lajka - Zapadno-Sibirskaïa Laïka
- Jamtlandski pes - Jämthund

Polarni ovčarski psi in psi čuvaji

- Švedski špic - Västgötaspets
- Švedski laponski pes - Svensk lapphund
- Finski laponski pes - Suomenlapinkoira
- Norveški špic - Norsk buhund
- Laponskofinski ovčar - Lapinporokoira
- Islandec - Islenskur Fjorhundur

Evropski špici

- Nemški špic - Deutscher Spitz
- Italijanski špic - Volpino italiano

Azijski špici

- Akita - Akita Inu
- Ameriška akita - American akita
- Chow Chow
- Evrazijec - Eurasier
- Japonski špic - Nihon Supittsu
- Korea jindo dog - Jindo
- Kai
- Kishu
- Hokkaido
- Shiba
- Shikoku

Pratipski psi

- Basenji - basenji
- Faraonski pes - Pharaoh hound
- Kanaanski pes - Canaan dog
- Mehiški goli pes - Xoloitzcuintle
- Perujski goli pes - Perro sin pelo del Peru

Pratipski lovski psi

- Cirneco dell'Etna - Cirneco dell'Etna
- Ibiški podenco - Podenco Ibicenco
- Kanarski podengo - Podenco canario
- Portugalski podengo - Podengo Portuguęs

Pratipski grebenarji

- Tajski grebenar - Thai ridgeback