ZAHODNOSIBIRSKA LAJKA

Izvorno ime: Zapadno-Sibirskaïa Laïka

Št. standarda: 306

Uporaba: Lovski pes primeren za različne načine lova

Kratek zgodovinski opis: Ta avtohtona ruska lovska pasma prihaja iz gozdnega območja Urala, Zahodne in Vzhodne Sibirije in je bila izbrana izmed lovskih psov imenovanih Khanty in Manci. V začetku 20. stoletja so ruski kinologi ustvarili prve standarde vogulskih (mansijskih) in ostjaških (hantijskih) lajk. Leta 1947 je bila ponujena nova kvalifikacija pasem lajka in tesno povezani potomci Khanty in Mansi so bili združeni v eno pasmo. Nov standard pasme za zahodnosibirsko lajko je bil odobren leta 1952.

Danes je zahodnosibirska lajka najbolj razširjena lovska pasma v Rusiji in razširjena v vseh gozdnih predelih države od Karelije do Kamčatke. Zdi se, da je pasma še posebej priljubljena na svojih domačih/izvirnih območjih. V vseh kinoloških centrih Ruske federacije so osnova psi iz psarn s stabilno dediščino dela in dobro uveljavljeno kakovostjo v tipu in sposobnostih za delo.

Avtor: PrzemekL

Splošni videz: Pes srednje do nekoliko večje velikosti, z močno in definirano zgradbo. Dolžina telesa, merjena od predprsja do zadnjice, je nekoliko daljša od višine, merjene od vihra do tal.

Morfološke značilnosti se razlikujejo glede na spol. Samci so večji od samic in močnejši. Mišice so dobro razvite in kosti močne strukture.

Pomembna razmerja: Dolžina telesa presega višino vihra za 100 do 103-107% pri samcih in za 100 do 104-108% pri samicah.

Višina vihra presega višino pri repu za 1-2 cm (samci) in je enaka ali presega višino pri repu za 1 cm (samice). Dolžina glave znatno presega širino glave. Dolžina gobca je enaka ali malo krajša od polovice dolžine glave. Višina nog od tal do komolca rahlo presega polovico višine do vihra.

Obnašanje/karakter: stabilen, uravnotežen. Živahen pes z zelo dobro razvitim vonjem in zaznavanjem divjadi, z budnim, občutljivim in izrazitim strastnim lovom, enako zagnan za lov na pernato in kosmato divjad. Samozavesten in buden do tujcev.

FCI standard: https://fci.be/en/nomenclature/WEST-SIBERIAN-LAIKA-306.html

Avtor: Jswinkelman